poniedziałek, 29 kwietnia 2013

O łososiu słów parę

Jeżeli będzie się chciało przyrządzić dobrą rybę na obiad, to oczywiście warto będzie wybrać jakąś znaną wszystkim z nas. Doskonale będzie zwrócić oczywiście uwagę na łososia, który żyje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego, jak również rzekach Ameryki Północnej oraz w Europie. Praktycznie łosoś uchodzi za jedną z największych ryb i najcięższych, ponieważ osiąga wagę wyższą niż dwadzieścia kilogramów i ma wielkość około stu pięćdziesięciu centymetrów. Ryba ta posiada drobne łuski, które są dość mocno osadzone. Mała płetwa pojawia się oczywiście na linii grzbietu. Głowa tej ryby jest dość duża i z mocarnie uzębioną paszczą. Nie da się ukryć, iż łosoś jest rybą drapieżną, która z początku odżywia się skorupiakami planktonowymi oraz larwami owadów, następnie oczywiście są to mniejsze ryby oraz skorupiaki. Ryba ta rozmnaża się w anadromiczny sposób, czyli wędruje na czas rozrodu z morza do rzek, kierując się praktycznie cały czas zapachem wody z miejsca, w jakim się narodziły. W czasie takich wędrówek w organizmach tych ryb zachodzą zmiany fizjologiczne oraz biochemiczne. Tarło odbywa się w okresie jesiennym, w zimnych i dość dobrze natlenionych wodach. Warto jest wiedzieć, iż ikra posiada nawet trzydzieści tysięcy ziaren. Larwy wykluwają się zawsze wiosną. Młody łosoś spędza w rzekach około dwa do trzech lat, a następnie wypływa do morza, gdzie spędza kolejne dwa albo trzy lata i wraca z powrotem na tarło. Oczywiście nie każdy z nas będzie przepadał za łososiem, aczkolwiek warto będzie go chociaż raz w życiu spróbować, bowiem jest to naprawdę smaczna ryba. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów i to jedynie od nas będzie zależało, co który z nich zdecydujemy się wybrać. Ryby są bardzo zdrowe i odżywcze, dlatego każdy z nas powinien się zdecydować na rozwiązanie dylematu związanego z faktem co przyrządzić na obiad i wybrać właśnie łososia na obiad. Dzieci bardzo uwielbiają ryby, a co za tym oczywiście idzie, będzie koniecznym przygotowywanie im ich na obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz